Есента е най-добрия сезон за приготвяне на всякакви вкусотии от пресни

...
Есента е най-добрия сезон за приготвяне на всякакви вкусотии от пресни
Коментари Харесай

Така го правят в Турция: Всички ще питат за още, опитат ли тази ароматна печена тиква

Есента е най-хубавия сезон за подготвяне на всевъзможни вкусотии от пресни плодове и зеленчуци. А едно от най-популярните ястия в българската кухня за това време на годината е печената тиква – изключително здравословен, апетитен и бърз за подготвяне десерт!

Оказва се, че не са българите са почитатели на това неустоимо прелъщение. В Турция също много постоянно го подготвят и сервират на трапезата.

Днес от jenata.blitz.bg ви предлагаме няколко хрумвания, взаимствани от съседите, с които да приготвите обичания си десерт от този потребен и диетичен зарзават.

Подлютена тиква по турски с лук и чесън

Необходими артикули: 

500 гр. тиква 
1 глава кромид лук 
3 скилидки чесън

1/3 чаена лъжичка люта чушка (сушена, на люспи) 
1 чаена чаша брашно  
 супени лъжици доматено пюре

1/2 чаша вода 
1 чаена лъжичка сол
50 гр.  краве масло

Начин на подготвяне:

Обелете тиквата, почистете семките и я нарежете на части с дебелина към 2 см.

Лука нарежете на полукръгове. Обелете чесъна и го нарежете на тънки резенчета.

В дребна купа смесете доматеното пюре и солта.

В тава за печене наредете нарязаната тиква. Върху нея разпределете лука и чесъна и поръсете със сушената люта чушка. С помощта на цедилка от горната страна я поръсете с брашното. Така то ще се разпредели равномерно върху тиквата.

Накрая залейте с доматеното пюре и поставяте късчета масло.

Покрийте тавата с фолио и печете 1 час в авансово загрятата до 180ºC фурна на същата температура. След като времето изтече, махате фолиото и печете до приемане на приятна хрупкава коричка.

Готовата тиква се сервира гореща със сос от кисело мляко и чесън!

Медена тиква по турски

Необходими артикули: 

1 кг. тиква 
5 бр. готварски карамфилчета  
2 супени лъжици мед 
250 гр. захар

Начин на подготвяне: 

Обелете тиквата и махнете семките. Нарежете я на огромни кубчета, не по-малки от 2 х 2 см. Нарязаните кубчета сложете в дълбока купа и прибавете захарта. Оставете тиквата да престои една нощ, с цел да може захарта да се разтопи и тиквата да си пусне сок.

Загрейте фурната до 200ºC.

Изсипете наличието на купата в тенджера и я сложете на котлона за 10 минути на междинен огън. От време на време разбърквайте, с цел да не загорят частите. След това покрийте с похлупак и оставете на котлона за още 10-15 минути, като не забравяте понякога да разбърквате.

Почти готовата тиква прехвърлете деликатно в тепсия за печене. Останалия в тенджерата сироп смесете с меда и изсипете получения медено-тиквен сироп върху тиквата. Добавете карамфилчета.

Намалете фурната на 180ºC и печете 10-15 минути. Охладете и сервирайте в десертни чинии.

Печена тиква по турски с лимон и орехи

Необходими продукти за 5 порции:

2 кг. тиквена пулпа
800 гр. захар
1 лимон

150 гр. орехи
сметана за сервиране

Начин на подготвяне

Обелете и нарежете тиквата на едри части. Наредете част от тях един до друг в дълбока тенджера. Поръсете тъничък пласт захар върху към този момент подредения тиквен ред. По същия метод подредете втори, трети, като всеки поръсвате със захар, докато тиквата свърши. Най-отгоре би трябвало да остане пласт захар.

Най-отгоре изтискайте сока от лимона, а по-късно прибавете в тенджерата лимоновата кора (ненарязана, мечтан е единствено нейният аромат).

Покрийте тенджерата с похлупак и оставете тиквата най-малко 3 часа на стайна температура, с цел да си пусне сока. Още по-добре ще е, в случай че я оставите по този начин 12 часа (една нощ).

Наситняте ореховите ядки.

Когато тиквата си пусне сока, сложете тенджерата на котлона и оставете сместа да заври. След това намалете котлона, покрийте тенджерата с похлупак и оставете да се задушава (вари) 1 час. Ако частите тиква са доста огромни, може да ги задушавате час и половина, с цел да бъдат по-добре наситени със сироп.

Когато времето изтече, махнете капака и варете още 20-30 минути. След това изключете котлона и махнете лимоновата кора от тенджерата.

Оставете тиквата да се охлади изцяло. Сложете охладените части тиква в чинйки, от горната страна поръсете с наситнените орехи и по избор прибавете малко сметана.

Добър вкус! /

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР